Pôsty

Pôsty, ktoré dodržiavajú Občinníci a stúpenci Staroruskej Ingliistickej Cirkvi Pravoslávnych Starovercov Inglingov

SVÄTÝ PÔST - deväť dní, od 22. Ramchatu do 31. Ramchatu. V tomto období nemožno konzumovať mäsovú, rybiu, bielkovinovú (vajcia, maslo, mlieko) a ostrú stravu. V tomto období treba jesť ráno a večer ovocie a zeleninu, zrnnú a strukovinové jedlá, počas dňa vodu a ovocné šťavy, bylinkové čaje. Je to spojené s prípravou na prechod na vopred konzervovanú stravu.

DAŽĎBOGOV PÔST- dva týždne od 1. do 18. Bejlieta. V tomto období sa pripravujeme na prechod na plne konzervovanú stravu. Počas tohto obdobia nemožno konzumovať mäso, ryby, vajcia,, biely chlieb, mastné mliečne produkty a maslo. Z chlebov možno jesť "surový" ražný, zvlášť upečený z polnočného kvásku. Ostatné jedlá sa jedia tak, ako cez SVÄTÝ PÔST. Na vylepšenie látkovej výmeny sa odporúča konzumovať kyslú kapusta alebo pohánkovu kašu.

ČISTÝ PÔST - dva týždne, od 22. do 40. Gejlieta. V tomto čase nemožno konzumovať mäso, mastné, kyslé (kvasené) a vajcia. Rastlinné aj živočíšne masla sú zakázané. Možno konzumovať krupicové jedlá, "surový" a ražný chlieb, orechy, šťavy, bylinkové čaje a v menších množstvách strukoviny a zrno. Na druhý týždeň pôstu sa postupne vsúva rastlinná potrava (zelená cibuľa, reďkovka a pod.

VEĽKÝ PÔST - trinásť dní, od 22. do 35. Dajlieta. V tomto čase nemožno konzumovať mastné, mäsové jedlá, vypražené ryby, maslo, mliečne výrobky. Všetko ostatné, nemastné možno.

SVETLÝ PÔST- dva týždne, od 33. Bejlieta do 9. Chejlieta. V tomto čase možno konzumovať len ráno a večer iba rastlinné jedlo, ale na Deň Kupalu, ktorý spadá do pôstu možno jesť.

Jednodňový PÔST - každý siedmy deň deväťdňového týždňa, podľa Zápovede Svaroga: "Ctite si tri dni v týždni -tretí, siedmy a deviaty..." v tento deň sa odporúča zdržať sa jedla vôbec, okrem ovocných štiav, vody, kompótov bez bobúľ, bylinkových čajov a sladkých, riedkych, rôsolovitých jedál (ak jednodňový PÔST spadá na sviatok, tak tento deň sa nepostíme, ale slávime sviatok).

Pôsty nemusia dodržiavať deti do 12 rokov, tehotné a dojčiace matky, starci a starenky nad 60 rokov, vojaci v strážnej službe, ranení a chorí, keďže sa musia stravovať tak, aby nadobudli zdravie a silu.

Tartária - neoficiálna stránka
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky